Банки обирають третейський суд

На сучасному етапі розвитку України найбільш оперативний та ефективний механізм розв‘язання спірних питань пропонує третейське судочинство. За статистикою кожен десятий банк для вирішення правових колізій звертається не у господарський, а у третейський суд. Це пояснюється значними перевагами останнього.

   Серед аргументів на його користь — остаточність рішень суду, що дозволяє уникнути штучного затягування справ та суттєво економить час. Сторони можуть розраховувати на розгляд справи протягом 25-40 днів, в той час як при зверненні до державного суду справа затягується на декілька місяців, а за умов апеляційного чи касаційного провадження і на декілька років.

   Розгляд справи в Третейських судах має значно коротші терміни судового провадження, скорочення якого продиктоване потребою термінового вирішення спору, та можливістю визначати процедуру третейського розгляду. При цьому виконавчий документ отримується оперативно, у строк не більше одного місяця.

   Якщо ж врахувати високу швидкість розгляду справ та низький відсоток  випадків оскаржень винесених рішень стає зрозумілим чому третейські суди є розумною альтернативою державному судочинству і надійним інструментом захисту порушених прав. 

   «Серед судів, які співпрацюють з УКБС, хотілося б виділити перший  в Україні постійно діючий Незалежний Третейський суд при ВГО «Ліга юридичного захисту інтересів споживачів». До його складу входять висококваліфіковані юристи з різних галузей права, які мають багаторічний досвід роботи у банківських установах, прокуратурі, юридичних фірмах, що забезпечує ефективне вирішення справ. Тільки за останні два роки роботи Незалежним Третейським судом вирішено понад 60 тисяч позовів на суму понад 200 мільйонів гривен, — зауважує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — В тому числі тих, що пов’язані з захистом майнових прав, виконанням зобов‘язань за банківськими кредитами, по операціях із цінними паперами, визнання дійсними цивільно-правових договорів, вирішення орендних правовідносин. В цілому ж за період діяльності суду фінансовим установам було відшкодовано сотні  мільйонів гривень.»